Sunday, 26 January 2014

CARA GULA MEMBINASAKAN ANDA


  • Gula mampu menyekat sistem imun.
  • Gula boleh menggangu keseimbangan mineral dalam tubuh.
  • Gula boleh menyebabkan hiperaktiviti, rasa cemas, kesukaran konsentrasi dan kanak-kanak akan bersifat mudah tersinggung.
  • Gula boleh menyebabkan rasa mengantuk dan mengurangkan keaktifan kanak-kanak.
  • Gula boleh menjejaskan pencapaian akademik kanak-kanak disekolah.
  • Gula boleh menyebabkan peningkatan trigliserida.
  • Gula menyumbang kepada faktor lemah ketahanan bila melawan infeksi bakteria.
  • Gula boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang.
  • Gula boleh mengurangkan kolestrol ketumpatan tinggi (HDLs) yang membantu kesihatan.
  • Gula boleh menggalakkan kenaikan kolestrol yang bahaya (LDLs).
  • Gula boleh membawa kepada kekurangan kromuium (penting dalam metabolisme gula dalam badan).
  • Gula boleh menyebabkan kuprum.
  • Gula menganggu penyerapan kalsium dan magnesium.
  • Gula boleh membawa kepada kanser buah dada, ovari, prostat dan rektum.
  • Gula boleh menyebabkan kanser kolon dan membawa risiko tinggi kepada kaum wanita.
  • Gula boleh menjadi faktor risiko kanser pundi hempedu.
  • Gula boleh meningkatkan kadar "kelaparan" glukosa darah.
  • Gula boleh melemahkan penglihatan.
  • Gula meningkatkan kadar serotonin yang boleh menyempitkan pembuluh darah.
  • Gula boleh menyebabkan hipoglisemia (kondisi gula rendah dalam darah).
  • Gula menghasilkan perut berasid.
  • Gula menaikkan risiko penyakit oronari jantung.
  • Gula meningkatakan proses penuaan, menyebabkan berlakunya kedutan dan pertumbuhan uban.
  • Gula meninggikan risiko penyakit Alzheimer's.
  • Gula meningkatkan kerosakan alkoholisme.
  • Gula meningkatkan kerosakan gigi.
  • Gula menyumbang kepada pertambahan berat badan dan obesiti.
  • Gula boleh menyebabkan radang saluran usus bagi penghidap gastrik dan ulser.
  • Gula boleh menyebabkan artritis.
  • Gula boleh menyebabakan asama.
  • Gula boleh menyebabkan kandidasis (infeksi yis).
  • Gula membawa kepada pembentukan batu hempedu.
  • Gula boleh membawa kepada pembentukan batu karang.
  • Gula menyebabkan penyakit jantung iskemia.
  • Gula boleh menyebabkan apendiks.
  • Gula boleh memburukkan simptom sklerosisi bebilang.
  • Gula boleh menyebabkan buasr secara tidak langsung.
  • Gula boleh menyebabkan vericose vien (urat timbul).
  • Gula boleh menyumbanag kepada osteoporosis.
  • Gula menyumbang kepada penurunan senitiviti insulin.
  • Gula boleh membawa kepada penurunan toleransi terhadap glukosa.
  • Gula boleh mengurangkan pertumbuhan hormon.
  • Gula boleh meningkatkan keselurugan kolestrol.
  • Gula boleh meningkatkan tekanan darah sisitolik.
  • Gula boleh mengubah struktur protien dan mengganggu penyerapan protien.
  • Gula menyebabkan alergi makanan.
  • Gula boleh menyumbang kepada diabetis.
  • Gula boleh menyebabkan toksemia (keracunan gula) semasa hamil.
  • Gula boleh menyumbang kepada ekzema bagi kanak-kanak.
  • Gula boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular.
  • Gula boleh menjejaskan DNA.
  • Gula boleh menyebabkan katarak.
  • Gula boleh menyebabkan jangkitan. 
  • Gula boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon. 
  • Gula boleh menyebabkan pembentukan radikal bebas didalam aliran darah.
  • Gula menurunkan keupayaan fungsi enzim.
  • Gula boleh menyebabkan kehilangan keanjalan dan fungsi tisu.
  • Gula boelh menyebabkan sel hati terbahagi, meningkatkan saiz hati.
  • Gula boleh meningkatkan kandungan lemak di dalam hati.
  • Gula boleh meningkatkan saiz buah pinggang dan menyebabkan peubahan patologi buah pinggang.
  • Gula boleh memberi tekanan kepada pankreas, menyebabkan kerosakan.
  • Gula boleh menyebabkan sembelit.
  • Gula boleh menyebabkan myopia (rabun dekat).
  • Gula boleh memberi kesan kepada lapisan kapilari.
  • Gula boleh menyebabkan hipertensi.
  • Gula boleh menyebabkan sakit kepala, termasuk migrain.
  • Gula boleh meningkatkan gelombang otak yang boleh mengubah keupayaan minda untuk berfikir dengan jelas.
  • Gula boleh menyebabkan kemurungan.
  • Gula boleh meningkatkan respons insulin kepada mereka yang mengambil makanan yang terlalu manis.
  • Gula meningkatkan penapaian bakteria di dalam kolon.
  • Gula boleh meningkatkan platelet darah pekat yang meninggikan risiko pembekuan darah.
*TIP : Makan gula yang tidak diproses, gula perang organik atau stevia.

No comments:

Post a Comment